Chevrolet Impala SS four on the floor

1963 Chevrolet Impala SS

År 1961 lanserade Chevrolet ett tillbehörspaket som de kallade för SS som inte stod för Schutzstaffeln utan för Super Sport. Paketet kunde fås till top-of-the-line-modellen Impala och bestod av diverse utsmyckningar, samt hårdare fjädring, kraftigare stötdämpare, förstärkt chassi och servobromsar. I kombination med 409-motorn (tillval) fick man en av de första verkliga muskelbilarna.

409-motorn, som var en vidareutveckling av Chevrolets första big-block-V8, blev snabbt en riktig klassiker och förekom i ett otal olika utföranden. Den starkaste gav 425 hästkrafter, bland annat med hjälp av två 4-portsförgasare. Man får dock tänka på att dåtidens amerikanska hästkrafter inte går att jämföra med dagens, ty man mätte på ett helt annat sätt (bl.a. utan vattenpump och generator). Beach boys spelade år 1962 in låten 409 vilket ytterligare bidrog till mytbildningen (lyssna på motormullret i introt!).

Jag tycker inte om General motors bilar av årsmodellerna 61-62 och det på grund av en sanslöst ful vindruta som samtliga märken delar. År 1962 ändrades denna och linjerna blev åter harmoniska. På bilden ovan ses Impala SS från 1963 som är utrustad med en 409 och en four on the floor vilket betyder en manuell 4-växlad låda med golvspak. Manuella låder ansågs lite exotiska på den tiden och kallades ofta for foreign shift ty alla visste ju att i Europa körde man mestadels manuellt.

Är man intresserad av att läsa mer om Chevrolets big-block-motorer, kan man göra det på Wikipedia. Jag älskar big-blocks, som är en term som används om större amerikanska motorblock (V-8:or) som ofta är på 6-8 liters motorvolym. I början av 70-talet, precis innan oljekrisen, var en stor del av den amerikanska bilflottan utrustad med dessa gigantiska och mycket törstiga bensinmotorer.

En fullständig presentation av en Impala SS från 1963, hittade jag på YouTube. Titta och njut! Vackrare bilar har säkerligen gjorts, men detta är likväl en riktig klassiker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *