Maria Husmodersskola vid Hornstull

Maria Husmodersskola 1

För många äldre Stockholmare, åtminstone de med sina rätter på Södermalm, är nog Maria Husmodersskola bekant. 1907 började Betty Hirsch samla in medel för barnbespisning för fattiga barn. Några år senare utvidgades verksamheten och fick namnet ”Föreningen för husmodersskolor och barnavård ”. Bilden ovan är tagen innan de nya lokalerna på Långholmsgatan 22-24 togs i bruk. Vid den tidpunkten bestod utbildningen av 12 månaders studier och praktiskt arbete. De första 3 för att lära sig laga enkel husmanskost, bakning, tvätt och rengöring, sedan 3 månader i sysalen, därefter 3 månaders övning i barnavård och så avslutningsvis 3 månader för att lära sig lite mer avancerad matlagning.

I huset fanns också en spädbarnsavdelning och en avdelning med barn upp till 7 års ålder. Arbetarkvinnor kunde här få gratis barnpassning och eleverna kunde lära sig barnavård under överinseende av kunniga lärare. Ett rätt idealiskt arrangemang som gjordes möjligt genom privata donationer av bl.a. Lisen Bonnier och Alice Wallenberg.

Maria Husmodersskola 2

Den gamla skolan började på 30-talet att te sig omodern och trång och en ny skola uppfördes i korsningen Ansgariegatan/Lundagatan efter ritningar av Nils Sterner. Här huserade skolan fram till 1971 (om jag är rätt informerad). Troligtvis hade tiden sprungit ifrån dessa husmodersskolor i redan i slutet av 60-talet och när 70-talet gjorde entré försvann de, en efter en.

Maria Husmodersskola undervisade som tidigare nämnts i matlagning och  under många år kunde man därför köpa med sig färdiglagad mat från skolan. Jag gissar att det är av denna anledning som namnet fortfarande lever kvar i mångas minne.

Samtliga bilder kommer från Stockholmskällan, denna utomordentliga webbplats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *