Kvällen är farlig, men kärleken ljuv

Kvällen är farlig

Åhlén och Holm startade 1932 ett eget skivmärke för att kunna sälja prisbilliga inspelningar till sina kunder. Etiketten fick namnet Dixi som två år senare döptes om till Silverton. Vilka orkestrar som medverkar på skivorna är inte lätt att veta, ty på etiketten står ofta det mycket diffusa ”Dansorkester med refrängsång”.

1940 gavs en platta ut som ligger i en av mina skivhyllor. På des ena sida finns spåret Kvällen är farlig (men kärleken ljuv) av Kai Gullmar och Gus Morris För sången står Olle Tahlén, men vilken orkestern är som spelar vet jag inte. Den är dock inspelad i Odeons studio i Stockholm den 8:e december 1939. Skivan gavs ut i januari 1940.

8 svar på “Kvällen är farlig, men kärleken ljuv”

  1. Tack bästa Rävjägare för allt som du hittar och skickar ut. Olle Thalén som sjunger på billighetsskivan var musiker och sångare. Född i Trollhättan 1913 och senare bosatt i Västerås. Han dog 1976. Han anses som den förste svenske riktige ”croonern” och spelade med i många av dåtidens dansorkestrar som Sam Samsons, Arne Hülphers, Thore Ehrlings och Seymor Österwalls. Han torde ha sjungit in ett 35-tal titlar.

    1. Jag tycker verkligen om hans röst! Tyvärr tror jag inte att jag har några fler av hans skivor i min samling.

  2. Det här låter väldigt proffsigt, kan det vara så att orkestern ville vara anonym eftersom den var bunden av kontrakt med något grammofonbolag? Jag gillar också Olle Thaléns lite ljuva röst. Kai Gullmar och Gus Morris var riktiga stjärnor. Nu ska jag läsa vad du har skrivit mer om henne.

    1. Ja, så kan det också ha varit. På Billie Holidays Travlin light för Capitol står det bara Lady Day pga att hon låg under kontrakt med Columbia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *