Arméfördelningens balkongrenovering

Armefördelningen 2 balkong

Längst ned på Rindögatan på Gärdet ligger en lång byggnad som stod färdig 1943 och som ritades av Gunnar Wejke och Kjell Ödeen under överinseende av Sven Wallander, ty det var ett HSB-hus. Fasaden är onekligen stram och dessutom intressant med sin ovanliga balkongplacering (varannan våning åt gata, varannan åt gård). Lägenheterna är inte speciellt stora, mestadels tvåor med matrum och ettor. Dessutom finns treor med jungfrukammare i uppgång Rindögatan 5.

Innan renoveringen var fasaden helt i originalskick vad jag kan se. Nu är fasaden tilläggsisolerad och balkongerna utbytta. Resultatet är inte så tokigt, men En märklig detalj drar ner helhetsintrycket.

Armefördelningen 2 balkong detalj

Balkongerna är på det stora hela utmärkt utförda, men varför har man gjutit en så tjock platta som kragar ut över kantbalken? Har det något med hållfastheten att göra, eller ville man få en slags droppskydd?  Jag begriper det inte och ger betyg 4/5. Hade man utelämnat överhänget hade betyget blivit 5/5. På det stora hela får man dock vara nöjd med att huset på håll ser helt utmärkt ut.Som boende slipper man dessutom de hemska lättmetallräcken som annars är så vanliga.

3 svar på “Arméfördelningens balkongrenovering”

  1. I fel inlägg vill jag passa på att instämma angående elegansnejlikor! Jag blev så glad att nån mer än jag uppskattar dem. De tilltalar mig väldigt. I gamla filmer och på gamla foton ser man ofta smala vaser med någon kvist nejlikor och det ser så trevligt ut tycker jag.

    1. Gick det inte kommentera där?

      Ja, det är mycket vackra och man finner dem faktiskt än idag på ICA ibland. de gör sig väldigt bra i smala och eleganta vaser som annars är svåra att använda idag.

      1. Bara via facebook vad jag kunde se och jag har alldeles frivilligt och vid mina sinnens fulla bruk (fast somliga tvivlar) avstått från fb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *