”Ni vet inte hur dålig er gamla radio är förrän ni hört nya Blaupunkt”

Jag köpte en broschyr på Tradera som jag tycker är mycket rolig och dessutom intressant, inte minst för att man får en bild av vilka modeller Blaupunkt sålde i Sverige. Det var nämligen så att EIA radio hade agenturen för Blaupunkt och de sålde både tyska modeller, och tillverkade egna som använde sig av Blaupunkts elektronik. Bordsradioapparaterna såldes mig veterligt utan modifikationer, men ungefär hälften av radiogrammofonerna tillverkades i Sverige. De svensktillverkade fick skivväxlare från Garrard i England, de tyska var utrustade med Perpeetum-Ebners Rex eller Rex deluxe. På bilden ovan ses en klassisk tysk modell med barskåp i glasvitrin till vänster. Bar och grammofon i ett var mycket populärt i Tyskland, inte så underligt.

Här hittar ni hela Blaupunkts program från hösten 1959: Florida, Palace och Caramba; Arizona, Arkansas, Zanzibar; bordsradioapparaterna Ballet, Sultan, Granadaa och Riviera; och New York. Min mamma har en Riviera från året innan och den köpte vi på 80-talet. Den fungerar fortfarande mycket bra, men jag har i förebyggande syfte bytt likriktare och ett par kondensatorer. Den New York jag köpte är fortfarande under renovering. den fungerar, men jag är inte nöjd med ljudkvalitén än. På det hela taget får man nog säga att Blaupunkts, precis som andra tyska kvalitetsmärken från den här tiden,är bra radioapparater som håller i längden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *