NK Bo, butiken i NK:s gamla elverk

NK var inte bara Textilkammaren och Franska; under några år, 1947-1965, fanns också NK Bo som leddes av Lena Larsson och Elias Svedberg. Det var här de platta möbelpaketen första gången såg dagens ljus, den sk. Triva-serien, långt innan IKEA lanserade konceptet i stor skala. En annan nyhet som såg dagens ljus på 40-talet var den klassiska fladdermusfåtöljen från USA (en vidareutveckling av en italiensk jaktfällstol).

Ursprungligen låg butiken i NK:s gamla elverk på Regeringsgatan vilka erbjöd stora, höga rum. Här byggde man upp skärmväggsinteriörer där den nya tidens möbler visades upp. Ville man köpa ett salongs- eller matsalsmöblemang av hederlig modell, fick man allt välja en annan butik. Lena och Elias hade inte mycket till övers för de möbelgarnityr som de flesta möbelaffärer sålde vid den tiden.

Hur vet jag då allt detta? Jo, jag har läst Varje människa är ett skåp. Det är en bok om och av Lena Larsson. Vad som mest gladde mig när jag läste den, var hennes stora intresse för den amerikanska be-bop-jazzen. Trots att hon hade man och barn och mycket att göra, sprang hon på jazzklubbar i både Stockholm och Paris. Och hon mötte Billie Holiday.

3 svar på “NK Bo, butiken i NK:s gamla elverk”

  1. Den måste jag läsa! Kan skryta med att jag arbetar vid ett skrivbord som är tillverkat på NKs verkstad i Nyköping. Pappa köpte det på 50-talet. Två lådor och en flyttbar hurts, halvmåneformade handtag av mässing.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *