Frukostmiddag i köket på söndagarna

Annasina Alkmans hembiträde i hemmet vid Blasieholmstorg

“I förstäderna äta nu för tiden ofta familjer med barn på söndagarna frukostmiddag – ev. i köket – för att hembiträdet skall få några timmars sammanhängande ledighet. Såväl familjemedlemmarna själva som eventuella gäster tycka att söndagsmålet är det trevligaste på hela veckan – åtminstone i det hem jag tänker på”.

Har man minsta intresse för sociologiska undersökningar, är dessa gamla böcker rena guldgruvan.

Vad äter man då när det gäller att skona hembiträdet? Huvudrätten är lämpligen kall – rostbiff, skinka, inkokt lax, fågel. Smörgåsbordet dukar hon på det väggfasta långbordet, tallrikarna sätter hon i värmeskåpet, kötträtten i kylskåpet eller skafferiet och på spisen stå kastrullerna med den skalade potatisen, såsen och eventuella grönsaker. Frun i huset har bara att tända gasen. Förhoppningsvis klarar hon det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *