Kiosken och punkthusen i Kortedala

Kortedala 1

De trekantiga punkthusen på Julianska gatan, uppförda 1956 efter ritningar av arkitekt Jan Wallinder och Sven Brolid, ligger högt i förstaden Kortedala och syns över en stor el av staden. En gång i tiden måste de ha varit helt fantastiska, men idag är de sorgligt ombyggda och jag tror inte något av fasaden är ursprungligt. Det är verkligen synd, ty husen är ytterst originella och Kortedala är Göteborgs första förort och dessutom en riktigt lyckad sådan, vackert belägen som den är på en höjd.

Kortedala 2

Kiosken Lyktan i Kortedala utstrålar verkligen 50-tal där den står alldeles ovanför en gångväg som är nedsprängd i berget.  Tyvärr har den under många år fått förfalla och är nu i mycket dåligt skick. Man skulle önska att bostadsbolaget, med stöd från kommuns eller någon annan instans, skulle rusta upp det karaktäristiska huset. Här en bild som visar den i all sin glans.

2 thoughts on “Kiosken och punkthusen i Kortedala

  1. Det var ju ett tag sedan du skrev om Lyktan… Det kanske kan glädja dig att Bostadsbolaget nu faktiskt har planer på att rusta upp byggnaden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *