Sommar med Byggnadsvårds-Ernst

Sommar med Ernst

Med skräckblandad förtjusning började jag titta på Sommar med Ernst. Detta år renoverar han ett otroligt vackert hus som bevarar en stor del av färger och tapeter från byggnadsåret (se bara på den i hallen på bilden ovan). Kakelugnar finns också, mycket vackra, bl.a. en jugendartad historia. Redan i programmets inledning uttrycker dock Ernst sina känslor inför den hemska bruna panelen i övre hallen. Färgen associerar han med sin tid som småbarnsförälder med ständiga blöjbyten. Hur långt har det egentligen gått i detta arma land om det är vad man tänker på när man ser brunt?!

I det första programmet sliter man ned tapeten i matsalen, river ut delar av köket och förvandlar gamla kaffekoppar till ljusstakar! Som om det vore något att dricka ur muggar. Man häpnar verkligen. Dessutom planslipar man golvet i matsalen. Allt är inte dåligt, ty fasadens panel bevaras i stort, tillsammans med fönster och andra snickerier. Kakelugnarna sätts om och vedspisen och serveringsskåpet får också vara kvar.

Det något problematiska är dock att Gysinge finns med på ett hörn. Tydligen har de sponsrat programmet på ett eller annat sätt och på deras sajt gör man ett nummer av detta. Gysinges medverkan kan verkligen ifrågasättas tycker jag, när man ser hur de går fram. Till råga på köpet passar Ernst på att besöka Gysinge. Jag vet inte vem som klippt samman inslaget, men vad vi tittare får lära oss är bl.a. att byggnadsvård innebär linoljefärg. Förvisso, men med 3 liter vit linoljefärg kan man förstöra den vackraste gård eller stadsvåning!

Det är klart att det är svårt att göra denna typ av program om man inte får byta ut och göra om, det har jag full förståelse för, men det hade varit bättre om man valt ett mindre välbevarat hus eller om man tydligt problematiserat t.ex golvslipningen. Detta hus, som uppenbarligen bara skall vara sommarhus, kan man, och bör man, bevara i så gott som ursprungligt skick. Måla och fräscha upp, men inte byta ut mer än det allra nödvändigaste. Att riva ut och sedan köpa nytt på byggnadsvårdsbutiken tycker jag inte om alls (men det är väl det beteendet som gör att många butiker i den genren går lysande).

Det vore alldeles ypperligt om TV4 eller någon annan kanal kunde göra ett liknande program, men med större respekt för det ursprungliga och på så sätt visa att man visst kan leva och leva bra i en gammal miljö utan att det på något sätt blir museialt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *