Gammal dörr ersätts med ännu äldre

Dörr innan bytet

I en kammare i Norrbotten satt en gammal dörr. Den är får 1946 och satt ursprungligen i huset intill, men i början av 70-talet hamnade den här. Varför kan man verkligen fråga sig och dessutom synd på den dörr som satt här tidigare. På logen fanns den dock bevarad och jag beslutade mig för att sätta tillbaka den. 40-talsdörren är dock väldigt snygg med sin imitationsmålning och den vill jag gärna sätta tillbaka på sin rätta plats någon gång. Är mycket svag för den tidens dörrar och måleri.

Dörr med nyreglad del

Den gamal dörren var smalare och lägre. Väldigt låg skulle man kunna säga. Väggen är en plankvägg och ca 7 cm tjock. Den karm som satt i väggen var enkelt gjord och jag bestämde mig för att ändra på den istället för att göra en ny. Först monterade jag en lodrät bräda för att få rätt bredd och sedan en vågrät för att få rätt höjd. Utrymmet där uppe täcktes med masonit som fälldes in för att inte sticka ut. Hålrummet fylldes med hopskrynklat tidningspapper.

Dörr med papp

Sedan klistrade jag tjockt papper, tunn papp, över konstruktionen för att jämna till. Efter det tapeter, ty som av en slump fanns en halv rulle kvar på vinden. Jag gillar mönstret, även om det inte alls är från tiden och vill inte byta ut den mot en ny i gammal stil.

Dörr klar m lister

Foder tillverkade jag av plan som hyvlades och fasades ca 45 grader på den sida som vetter in mot dörren. Precisionen blev sådär vid hörnen, men det får duga. Slutresultatet blev iallfall rätt bra och nu återstår att hitta ett lämpligt lås. Dessutom måste andra sidan av väggen åtgärdas. Den var i sämre skick, klumpigt täckt av masonit. Där spände jag med papp och sedan klistrade jag tidningspapper. Funderar på att klistra vitt papper som målas likt väggmålningarna för att återställa skadan som vållades när väggen sågades upp för den  nyare dörren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *