Telefunken Bayreuth, tysk lyxklass

En möbel jag aldrig sett eller hört men som jag tror hör till de allra bästa som tillverkats i Europa under monoeran på 50-talet. Chassiet är Telefunkens berömda Opus men i modifierad, kraftfullare, version. Uteffekten är hela 15 watt vilket skall jämföras med den ordinära Opusens cirka 6.

Förstärkaren har totalt 10 rör och två selenlikriktare sköter strömförsörjningen. I det vanliga Opus-chassiet är det två trioder som driver slutsteget: den ena var trioden i EABC80 och den andra var ett EC92. Bayreuth hade totalt 5 trioder, två ECC83 (dubbeltrioder – C står triod i Mullard-Philips smarta system) och trioden i EABC80. Det är inte svårt att räkna ut att det går att få ut högre effekt ur slutsteget som utgjordes av två EL84 kopplade i mottakt än vad som var fallet i den vanliga Opusen. Ljudet måste ha varit magnifikt! Jag vet dock inte om Bayreuth någonsin såldes i Sverige.

Skivväxlaren var Telefunkens vanliga men för att få bättre prestanda använde man inte den rätt dåliga pick-upen TTSA utan monterade istället Sonotones 3TS som var keramisk och behövde en liten förförstärkare.

Naturligtvis gick det även att få bandspelare för den som så önskade vilket ytterligare trissade upp priset.

Läs mer om Telefunkens modellprogram 1957 och Bayreuth här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *