En ny brunnsöverbyggnad med vev

Kilvind

Någon gång på 60-talet snickrade farbror Lasse i grannbyn en brunnsöverbyggnad till den gamla brunn som tidigare använts av den gamla ladugård som på 50-talet fått ge plats åt en ny. Med åren har denna träkonstruktion så sakteliga förmultnat och till slut revs den, men viss delar bevarades så att en ny skulle kunna byggas. Förutom vevanordningen, främst tänkt för att man skall kunna sänka ned en hink med kylvaror i det kalla vattnet, fanns där ett åttkantig ock med en fyrkantig lucka där hinken gick ned. Jag är lite osäker på hur det där locket var konstruerat, men på något sätt löser det sig nog.

Till att börja med har jag börjat med själva vevanordningen. Kätting, rulle och vev gick att återanvända, men de två plankbitar som håller upp dem har jag ersatt med nya. Ovanpå skall det ligga tegel som också sparats. Exakt hr det skall monteras är dock för tillfället en gåta, men jag antar att det är kremlor och någon form av brädor under.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *