Stationshuset och järnvägshotellet

Kiruna Järnvägsstation

Förrförra sommaren var jag på snabbvisit för att bese Kiruna inför den stundande stadsomvandligen. Stationshuset av Folke Zetterwall från 1915 var den första byggnad jag kom nära. Stationen är dock numera både stångs och flyttad och jag misstänker att den även rivits. Synd, men det är knepigt att flytta tegelhus. Skulle dock önska att de flyttade stadshuset för det är en riktig pärla.

Kiruna Järnvägshotell

Intill station ligger det gamla järnvägshotellet. Det är mycket möjligt att det ligger där ännu, jag vet inte. Det är en snygg träbyggnad med nationalromantiska drag, som så mycket annat i denna stad. Jag tror inte hotellet kommer att flyttas och få leva vidare i det nya Kiruna som ligger i nordost om jag inte minns fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *