Magnolia kobus Vanha Rouva Mustila

magnolia_kobus_mustila_kukat.preview

Magnolian har på senare år blivit ett vanligt inslag i planteringar i de delar av landet där odlingszon I-III råder. Längs med kusterna från Skåne och uppåt trivs den bra, men strax norr om Uppsala blir det för kallt, precis som på Småländska höglandet. Längs med norrlandskusten och i inlandet är det praktiskt taget omöjligt att odla denna exotiska skönhet.

I Finland, strax utanför Helsingfors tror jag anlades Arboretum Mustila i början av 1900-talet. Många exotiska lövträd odlades här och dessa lever än idag. De träd som klarade krigsvintrarna hade extra bra anlag och dessa har man förökat och på så sätt fått fram härdiga exemplar som kan växa även i vårt lands norra delar. Magnolia kobus ”Vanha Rouva” (”Mustila”) är nog den härdigaste av dem alla. Enligt uppgift klarar trädet vintrarna i finska zon IV-V vilket översatt till svenska förhållanden borde bli ungefär zon 6 vilket täcker in hela norrlandskusten samt en hel del av inlandet. Det låter verkligen för bra för att vara sant! På mässan Nordiska Trädgårdar passade jag på att prata med Leif Blomqvist som driver plantskolan Blomqvists utanför Jakobstad i Finland. De har specialiserat sig på härdiga fruktträd och säljer även denna ovanliga magnoliasort. Enligt honom bör det inte vara några problem och med tanke på hans goda rykte får man väl tro honom.

Jag har beställt en del plantor att plantera i vår. Bland annat härdiga finska rhododendron och nyss nämnda Magnolia. Om några år kan jag berätta om den trivs och om den lever. Och om den ser ut att vilja gå i blom.

2 svar på “Magnolia kobus Vanha Rouva Mustila”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *