Gerda Taro dog vid fronten 1937

I Barcelona tränade i augusti 1937 en dam pistolskytte, ty hon ämnade engagera sig på republikanernas sida i det Spanska inbördeskriget.

Bilden är tagen av Gerda Taro, en av de första kvinnliga krigsfotograferna. Taro föddes som Gerta Pohorylle i Stuttgart och var av  judisk börd. 1934 flyttade hon till Paris där hon så småningom blev assistent åt fotografen Andre Friedmann. De blev förälskade, inledde en romans och Gerta började fotografera. De bilder som hon och Friedmann tog såldes till olika agenturer under förespegling att de var tagna av en amerikansk fotograf vid namn Robert Capa. Tilltaget avslöjades, Andre behöll artistnamnet och Gerta började kallas sig Gerda Taro.

Jag vet inte mycket mer om Gerda Taro än vad jag googlat mig till (och ddet var en läsare som gjorde mig uppmärksam på hennes konst). Hon dog redan 1937, 27 år gammal, när hon fotograferade det Spanska inbördeskriget. Många av bilderna hon tagit tycker jag mycket om. Kanske bidrar det dramatiska och korta liv hon  levde till  min uppfattning.

Maken, Friedmann , överlevde kriget och blev smått legendarisk under sitt artistnamn. 1954 trampande han på en mina och därmed var hans liv till ända.

Bildgoogla Gerda Taros bilder genom att klicka här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *