Framtidens turiststation utanför Piteå

Turiststationen i Jävre, troligtvis 1974. På andra sidan E4 ligger sjöbodarna och den gamla fyren.

Varje sommar när vi åkte på semester till Västerbotten, passerades turiststatioen i Jävre. Som en port till Norrbotten hade den placerats på vänster sida om E4:an på väg norrut. När så högertrafiken infördes året därpå, hamnade stationen på fel sida och blev med ens praktiskt taget onvändbar; få var de turister som fann det naturligt att göra en vänstersväng när de hastade norrut.

Jag var alltid lika fascinerad av byggnaden när jag var liten. Det hände att vi bodde i stugbyn i Jävre och eftersom campingen hade sin reception i huset under några år på 70-talet, fick jag gå in i byggnaden som hade gigantiska glaspartier ut mot fyren och sjöbodarna vid havet. Jag minns fortfarande de långa gardiner som hängde från golv till tak vid sidan om den ovala fönsterväggen och hur spännande det jag tyckte att det då lätt omoderna huset var.

Nu är turiststationen restauerad och K-märkt och det tackar vi för. För mig är den numera porten till Västerbotten, eftersom den ligger på rätt sida vägen när jag åker söderut till min Glesbygdssyster. Och det är inte illa.

Läs mer om byggnaden här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *