Boris Vian fantastiska Le dèserteur

Ni minns väl Jag står här på ett torg, Ulla Sjöbloms fantastiska inspelning av Boris Vians komposition som fått svensk text av Lars Forssell? Nu har turen kommit till Vian himself och hans originalversion Le dèserteur.

Vian skrev många böcker och är idag mest känd för Dagarnas skum, en surrealistisk kärleksroman som ackompanjeras av Duke Ellington. En fransk generationsroman kanhända, jag har inte läst den.

Vian var en stor vän av amerikansk jazzmusik och spelade själv samt skrev åtskilligt om jazz i tidningarna. Han var också god vän med Miles Davis. På denna bild ses fru Michelle Léglise-Vian, Davis och Vian själv.

Vians möte med Sartre var början till slutet för hans äktenskap. Hans fru föll för Sartre och äktenskapet tog slut. 1959 dog Vian, 39 år gammal, av en hjärtattack under pressvisningen av filmatiseringen av hans roman, den hårdkokta Jag skall spotta på era gravar, en produktion han inte uppskattade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *