David Helldéns vackra veckade fasad

Snyggt hus i Hökarängen 2

Stockholms förorter är fyllda av utmärkta hus. De flesta är välbyggda omen kanske en aning fantasilösa i sin utförmning, vilket jag dock inte har något emot. Här och där finner man dock kåkar av mer ovanligt slag.  Fastigheten Sjöskumspipan 4 i Hökarängen uppfördes under åren 1949-1952 och ritades av David Helldén.  Fasaden är veckad och dess ena sida är fylld av generösa balkonger som får en att tänka på Hammarby Sjöstad eller något annat nybygge. Här en detalj av fasaden.

Snyggt hus i Hökarängen 1

Husets andra sida är närmast sluten, åtminstone om man ser den från ena hållet. Jag tänker på Markeliushuset på John Ericssonsgatan som kanske inspirerat arkitekten. Lösningen är mycket effektfull och jag är bra nyfiken på hur lägenheterna ser ut.

Balkongerna är intressanta ty de har detaljer av trä. Hur det kan det komma sig? Jag såg även fler hus i samma kvarter som hade balkonger från 80-talet i lättmetall men även de hade fronter i trä. Uppenbarligen måste man i detta område, Tobaksområdet, genomgående ha haft balkonger av denna typ när husen var nya. Sjöskumspipan 4 är blåklassat och förmodligen renoverat enligt konstens alla regler.

3 svar på “David Helldéns vackra veckade fasad”

  1. Så här ungefär ser det ut inne i lägenheterna i David Helldéns hus. Ingen större skillnad på lägenheterna i området i övrigt. Det här är min innan renovering!

    1. Så fin! Fick du behålla allt vackert? Lte synd att väggen och skåpen mellan vägg och matrum försvann. Gissar att det blev lite väl snålt med förvaring

      1. Ok, Rävis, jag skickar bild när det är klarrenoverat i september så får du se. Nu märker jag redan att när jag vänder ryggen till inträffar det överraskningar. De ryckte nyss ut ädelträ-och virrvarrbänken i köket och ersatte den med en svart:( grr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *