En ung man med djävulen i kroppen

Ung man träffar något äldre ung kvinna som precis skall till att gifta sig. Han hjälper henne att inreda det nya hemmet. Mannen drar ut i krig och lagom till sin 16-årsdag, blir den unge mannen den unga fruns älskarinna.

Raymond Radiguets debutroman är svår att lägga ifrån sig. Det är deras första verkliga kärleksaffär, ty den unga frun har aldrig älskat sin man passionerat. Natt efter natt tillbringar han i hennes lägenhet. Vänner och grannar upprörs och den unga fruns rykte blir sämre och sämre. Det går så långt att familjen i våningen inunder, anordnar ett kalas som går av stapel vid just den tidpunkt när kärleksljuden brukar tränga ned genom bjälklaget.

Det är en välskriven och förvånansvärt klyftig roman som den unge Radiguet skrivit. Huvudpersonens upplevelser och funderingar engagerar och språket är okomplicerat men rikt på nyanser. Boken gavs ut 1923 och sägs bygga på Radiguets egna erfarenheter. 1947 gjordes en filmatisering med Gérard Philipe i rollen som den unge mannen (se bild ovan).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *