Köksbloggar på Gård och torps sajt

Bild 1 Gammalt norrlandskök Rävjägarn

Som en del i tidskriften Gård och Torps webbsatsning har jag börjat blogga på http://www.gardochtorp.se vilket jag tycker är roligt. Jag har sedan tidigare gjort några reportage för deras räkning, men detta är mitt första digitala bidrag.

Efter 2:a världskriget började man intresseras sig för hemmen på landsbygden som ofta hade vad vi brukar kalla för låg standard. WC, bad, centralvärme och moderna kök saknades ofta. Hemmens forskningsinstitut, som framförallt undersökte hur våra stadskök borde planeras, kom med värdefull information för hur lanthushållens fruar skulle få rationella arbetsplatser. I en gammal bok från 50-talets början fann jag en text om ett antal kök som byggts om på 50-talet och dessa utgör grunden för mitt inlägg som ni hittar här. Jag vet inte riktigt vad ni tycker om denna sorts renoveringar. På sitt sätt är de väl mer eller mindre förkastliga, men å andra sidan är de funktionella, av hög kvalité´óch går att underhålla. Dessutom har åtminstone de målade köken från 40-50-tale en stram enkelhet som passar bra i äldre miljöer, t.ex. som på bilden ovan. Läs och säg vad ni tycker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *