Fru och fröken Frimans Svenska hem

Som jag gillade SVT:s storsatsning under julhelgen, Fröken Frimans krig! Den är rolig, snygg och kvickt skriven. Dessutom behandlar den en intressant händelse under 1900-talets första år när livsmedelshandeln ännu inte på allvar förändrats, innan Kooperativa förbundet gjort sitt stora segertåg och brutit trusterna inom bl.a. margarin- och mjöltillverkningen.

Fröken Friman som grundar den kooperativa organisationen Svenska hem (så här såg en av de verkliga butikerna ut), är fritt modellerad efter Anna Whitlock, dotter till livsmedelshandlaren Gustaf Whitlock och hans hustru, kvinnokämpen Sophie (som på gamla dagar lät uppföra det Whitlockska huset vid Lill-Jans Plan där hon som änka bebodde våningen 2 trappor).  Anna Whitlock är nog idag mest känd för att ha startat den Whitlockska samskolan.

Fröken Frimans krig är berättelsen om några kvinnor som bestämmer sig för att starta en kooperativ butiksförening för att komma till rätta med matsnusket. Detta motarbetas  av Stockholms Specerihandlareförening som bojkottar alla som levererar till damernas butik vilket naturligtvis orsakar problem.

Rollistan är inte dum och både fröken Friman och hennes svägerska fru Friman, vars man (frökens bror) motsätter sig både inköpskooperativ och kvinnlig rösträtt, är strålande gestaltade av Sissela Kyle och Frida Hallgren. Kyle porträtterar en godhjärtad och mycket driftig dam som skakar av sig den ena motgången efter den andra. Hn är bestämt gjord av samma virke som idoler blir till utav. Frida Hallgren är helt fantastisk som borgerlig fru som vaknar till liv och får nya insikter. Hennes porträtt av fru Friman är så övertygande att jag inte kan tänka mig henne i någon annan roll hädanefter. Det övriga galleriet håller också hög klass, inte minst Lena T Hansson, Ulla Skoog (som sann kvinna som avskyr kvinnokamp men som mer eller mindre tänker åt sin man) och den roliga Susanne Ernrup (som elektricitetsrädd överklasskärring).

Skall man framhålla några nackdelar med serien är det att både herr Friman och den alkoholiserade Egon har något hipsteraktigt över sig som kvinnorna saknar. Dessutom verkar det väl inte helt sannolikt att herr Frimans skall komma på andra tankar och försonas med både fru och syster. Men jag är glad att han verkligen gör det. Berättelsen blir som saga med lyckligt slut och dylika kan uträtta mycket gott.

Om ni inte har sett serien, passa på medan den finns på SVT Play!

Ett svar på “Fru och fröken Frimans Svenska hem”

  1. Hej!

    2 december 2015 kl. 18:30 kommer regissören Harald Hamrell tillsammans med manusförf. Pernilla Oljelund, producent Maria Nordenberg, scenograf Jan-Olov Ågren och kostymskapare Ewa Mark till Stadsbibblan vid Odenplan i Sthlm och berättar om arbetet med Fröken Frimans krig!!! Jätteroligt! Fri entré. Ingen föranmälan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *