Axel Wenner-Gren och Vackre Bosse

Få svenskar har varit lika förmögna som Axel Wenner-Gren och jag tror att det är än färre har varit lika bra på att manifestera sin rikedom som han och hans amerikanska fru Marguerite. Wenner-Grens ägde både Häringe slott och en flott villa i Diplomatstaden. Av Howard Hughes förvärvade de den stora lustjakten Southern Cross och med den reste världen runt när andra världskriget tog sin början.

1961 stod Wenner-Gren Center vid Sveaplan klart. Höghuset och de omgivande forskarbostäderna byggdes tack vare en donation från nämnde herre på 8 miljoner. Anläggningen byggdes för att bli ett centrum förr gästande vetenskapsmän och är mycket lyckad. Högst upp i höghuset finns än idag en skybar som är bevarad i ursprungligt skick och en verklig pärla!

Wenner-Gren föddes Wennergren och blev förmögen när han skapade Electrolux och dammsugaren blev ett måste i de svenska hemmen. Den intressantaste tiden av hans karriär är dock de sista åren när hans förmögenhet praktiskt taget helt förskingras av Bo Nyman (”vackra Bosse”). Det var nämligen i Bollmora som Wenner-Grens imperium raserades av en svindlare som utnyttjade vad som var tänkt att bli ett Wenner-Grenska datorimperium.

På SVT Play en dokumentär i tre delar om Axel Wenner-Gren. Den första delen hittar ni här. Den är mycket sevärd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *