Badmintonhallen vid Lidingövägen

Badmingtonhall, skiss

Vid Studentbacken på Gärdet, där tre stora huskroppar reser sig innehållandes studentrum vid en gemensam korridor, låg till för ett par år sedan Stockholms badmintonhall. Idag ligger här två punkthus med bostadslägenheter. Jag minns så väl när man rev hallen för ett par år sedan. Byggnaden var stor och klumpig och mestadels fönsterlös. Endast en del av fasaden skvallrade om att det var ett äldre hus. Som av en slump fick jag i min hand ett gammalt nummer av byggmästaren som visade hur det en gång sett ut, innan en förödande ombyggnad på 80-talet då fasaden kläddes in i plåt eller något liknande och alla stor fönsterväggar sattes igen.

Det  var 1936 som  man beslutade att bygga en badmintonhall och blev anvisade tomten intill Lidingövägen, mittemot Kungliga Tennishallen. Med ett insamlat kapital på 15 000 lyckades några entusiaster förverkliga byggandet av Stockholm första hall för utövandet av badmintonsporten. Byggnaden, som ritats av arkitekten Gustaf Lettström, invigdes på hösten 1943. Förutom tävlings- och träningsbanor, fanns här restaurang, två föreningssalar, några studierum och en 4-rumsvåning med arbetskök och serveringsrum.

Här ytterligare några bilder på byggnaden: exteriören (väldigt snygg!) och interiören. Synd, att jag inte visste vilken pärla som doldes under den förvanskade fasaden, ty då hade jag försökt ta mig in och se vad som fanns kvar av inredningen. Restaurangens möbler kom ursprungligen från NK och dess textilier var framtagna av Edna Martin och detta måste ha borgat för kvalité.

5 thoughts on “Badmintonhallen vid Lidingövägen

 1. I did overnight in Stockholms Badmintonhall in the summer 1957 when I first time visited Stockholm.
  Sorry to learn that the building does not exist any more. The building was opened same year I was born.
  It was nice to see old pictures of the house!

 2. Anses än idag 2020 vara den perfekta hallen för badmintonspel, särskilt den högre. Har tränat och tävlat i denna håll i hundratals timmar.
  Tack vare försäljningen av hallen grundades Stockholm badmintonförbunds goda ekonomi.

  1. Badmintonsporten är mycket fattigare nu utan denna ståtliga hall, med sitt perfekta läge mitt emot Kungl. Tennishallen. Tror att Stockholms badmintonförbund hade tjänat (och nu pratar jag inte om kronor och ören) på att behålla den. Det är en förlust för Stockholms-arkitekturen också. Riktigt dåligt beslut av Stockholms badminton förbund.
   Hade varit roligt med nyare färgbilder från badmintonhallen. Någon som har?
   När revs den? Min känsla säger mig 1995 cirkus.

 3. Jag tillbringade mycket av min tid där på 70- o början på 80-talet. Min klubb, BMK Eken, hade det som sin hemmahall. Ibland också större tävlingar/turneringar där. Härlig tid! 🏸

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *