Ett par Konsumbutiker från 30-talet

Konsumbutik i Loftahammar

Jag satt och bläddrade i en bok om Kooperativa Förbundets arkitektkontor som utkom 1935 vilket var mycket intressant. Inte visste jag att de gjort så mycket som var så snyggt! Nästan allt var väldigt stiligt. Stramt och elegant och enkelt men utan att för den skulle vara alltför stelt och tråkigt. Kooperationen var mycket duktiga på att marknadsföra sig med ett starkt koncept vilket också behövdes för att de skulle kunna hävda sig på en marknad som dominerades av privathandlare som med ytterst oblida ögon såg på detta tilltag.

Konsumbutik på Drottninggatan 16 i Stockholm

Interiören på bilden ovan kommer från en butik på Drottninggatan. Jag tycker att den är otroligt snygg! En fantastisk standardelegans som man inte är bortskämd med idag. Material och målningsarbeten var md största sannolikhet av hög klass.

Konsumbutik i Loftahammar

Hur många Konsumbutiker fanns det inte på landsbygden? Tvåvåningshus med en bostad åt föreståndaren en trappa upp och själva butiken samt lager på entréplan. Denna låg i Loftahammar och är säkerligen ombyggd eller riven. Synd! Notera att även bostadslägenheten har markiser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *