Audiotape som återger inspelat ljud

Scotch magnetic tape 150

Jag har köpt mig en rullbandspelare, en Beocord 2000 från 60-talets mitt. Den är mycket snygg vilket framgår av denna blid (som föreställer efterträdaren 2000 deluxe som är nästan identisk till utseendet). Apparaten fungerar, men en tryckrulle måste bytas ty gummit har torkat och den är inte längre jämn och slät. Det är möjligt att även tonhuvudet måste ses över, men det är något som jag inte vet mycket om hur man gör.

Scotch magnetic tape 190

Till en bandspelare behövs band och jag hade bara ett av halvdan kvalité. Det visade dock sig att det innehöll en en svensk cover på Peter Sarstedts Where do you go to my lovely med Björn Ulveus: Saknar du något min kära (lyssna, den är rätt rolig!). På Tradera fann jag fem mycket snygga rullar och det är dem ni ser på bilderna. Visst är e snygga? Det första är 7-tumsspolar och ger en speltid i stereo på 150 eller 90 minuter beroende på bandhastighet. Spelar man in i mono rymmer man det dubbla, ty när man gör en inselning kan man välja att spela in på båda kanalerna för stereo, eller höger eller vänster för mono. Praktiskt och bra för bandekonomin.

BASF magnetic tape

Audiotape slog igenom i USA i mitten på 50-talet och det var i detta format som de första kommersiella stereoinspelningarna släpptes. Stereoskivor kom först 1958. Det var först på 70-talet som kompaktkassetten konkurrerade ut rullbanden i Sverige. Kassetterna var lätta att använda och billiga, men ljudkvalitén lite sämre. I USA hade rullbanden en konkurrent i 8-trackkassetten som aldrig slog i Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *