Hötorgscity innan glansen hade falnat

Hötorgscity 1

Jag hör till dem som gillar Hötorgcity, även om anläggningen idag inte är vad den en gång var. En stor skillnad är naturligtvis att de butiker som låg här i början av 60-talet ofta var av högre klass än de butiker som ligger här idag. Ringbaren på bilden drevs av ICA,  vägg i vägg, och granne med Kapp-Ahl, låg Widforss som var en sport- och vapenaffär med rejäla grejer i sitt sortiment.

Hötorgscity körsnär Gunnar Christell

Hos körsnär Gunnar Christell kunde damer av värld köpa sig en snygg päls. Än idag dyker Christells pälsar upp på Stockholmsauktioner så kvalitén kan det knappast ha varit något fel på. Det är en väldigt fin och stramt avskalad inredning i butiken.

Hötorgsscity Engelbrechts parfymeri

Engelbrechts parfymeri, också det beläget i Hötorgscity, är lite mindre avskalat. Även det låg på Sergelgatan som var områdets huvudsakliga gata. På dess ena sida växte de fem höghusen upp, på den andra låg låga affärshus och den gamla Hötorgshallen som var betydligt mindre i skalan än dagens koloss med filmstad som rubbat jämvikten i området. På denna lägre sida låg även Sergelteatern, en flott citybiograf som numera integrerats i den nya Filmstaden Sergel.

I anslutning till Sergelgatan fanns terasser med sittplatser och serveringar. Titta bara på denna bild så ser ni hur elegant det en gång var.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *