En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf

En herrgårddsägenHögst upp på denna sida finns en bild och den bilden kommer från inspelningen av Gunnar Hedes saga (här bilden i sin helhet). Denna filmatisering av Selma Lagerlöfs En herrgårdssägen har jag tyvärr inte sett och berättelsen läste jag alldeles nyligen för första gången.

Den är en lätt tårdrypande historia Lagerlöf berättar vilket inte på något sätt gör den dålig. Tvärtom, den är både spännande och psykologiskt intressant. Och väldigt romantisk!

Gunnar Hede är en ung student i Uppsala som hellre spelar på sin fiol än ägnar sig ut studierna. Hemma i Dalarna har föräldrarna en vackert herrgård belägen på en liten ö. När fadern dör visar det sig att ruinens brant är nära och det får till sist även unge Hede veta. I ett fåfängt försök att snabbt tjäna ihop de pengar som behövs förlorar han istället det insatta kapitalet vilket gör honom sinnessjuk.

I Uppsala blev han som student bekant med en ung och drömsk flicka, Ingrid, som reste runt med ett teatersällskap. Efter många år återser de varandra och Hede räddar Ingrid från att bli levande begravd.

Herrgården Munkhyttan, Hedes älskade barndomshem, är en underbar plats, men nu är den förfallen. Rabatterna saknar blommor och hela anläggningen hotar att falla igen, ty den sover en törnrosasömn sedan den gamla bergsrådinnans son blivit galen och fru Sorg har flyttat in. Sakta väcks dock gården till liv när Ingrid av en slump där får sitt hem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *