Strandliden, utsikt i Hässelby strand

Alldeles nere vid vattnet i Hässelby Strand uppfördes 1955-1957 ett område som fick namnet Strandliden. De hus som står närmast vattnet, intill strandpromenaden, har ett fantastiskt läge med strålande utsikt och innehåller ateljélägenheter. Just nu är en av dem till salu, den kan beskådas här.

Den vackra strandpromenaden ordnades av stadsträdgårdsmästare Holger Blom och husen ritades av Jörgen Curman och Nils Gunnartz. Här en bild från 1959 när området var nytt.

Många av husen ligger dock inte direkt vid vattnet och de har sin utsikt mot en tämligen trist gata som säkert skulle kunna förbättras något. I bottenvåningen på dessa hus finns garage. Som framgår av bilderna ser det ut som om de tre våningsplanen vilar på pelare. Rätt elegant lösning.

Mot sjösidan är fasaden delvis underhållsfri. Jag tror att det är korrugerad eternit, åtminstone har jag för mig att jag läst det någonstans. Liknande plattor sitter dessutom i Vällingby centrum.

Entréerna är enkla men elegant utformade. Då husen ligger i terrängen ligger två av våningsplanen under entréplan i många hus. Tyvärr har jag inte planritningarna här, men vid tillfälle skall jag lägga upp dem.

Strandliden är ett fint område som dock lider av lite eftersatt underhålla. Fönsterbågar och -karmar har klätts in i brun plåt vilket inte direkt signalerar elegans men är typiskt för allmännyttan. Man får hoppas att portar mm får finnas kvar och inte ersätts med något fult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *