Lusthuset Borgen vid Skurusundet

Borgen vid Skurusundet är till salu. Tyvärr är läget vid den trafikerade bron inte det bästa, men skickligt har mäklaren skaffat bilder där man inte ser skymten av någon motorväg. Kåken är i sig tämligen välbevarad, men ett fult kök och en hemsk inglasad veranda drar ned helhetsintrycket.

Byggnaden präglas idag av den ombyggnad som skedde i början av 10-talet och vars arkitekt var Elis Benckert. Byggnaden hade då förvärvats av ett kansliråd vid namn Zethelius och han insåg att något måste göras. Ursprungligen uppfördes borgen som en fåfänga och hörde då till Skuru gård. Enligt uppgift var det kaptenen och arkitekten Carl Mannerskantz (Råbergh innan han adlades) som ritade lusthuset i samma vev som han anlade den park som hör till Skuru gård. Parken ritades, precis som den vid Drottningholm, av Fredric Magnus Piper och utformades enligt tidens nya mod i en romantisk engelsk stil.

J.P. Korns oljemålning av Borgen när den var nybyggd.

2 thoughts on “Lusthuset Borgen vid Skurusundet

  1. Det under 1990-talet nybyggda köket och tillbyggnaden mot vattnet med liten altan på taket är fantastiskt smakfullt gjort. Tidigare ägaren Slottsarkitekten Sven Silow som besökte Borgen efter sin försäljning 1994 var mycket nöjd med förändringen.
    Den s k rävjägaren kanske borde ägna sig åt något annat!

  2. Bästa Lena, detta stämmer inte. SS tyckte, självfallet, att detta påbygge i princip förstörde hela fastigheten. Rävjägaren har absolut helt rätt, det är anskrämligt, historielöst och dessutom är hela parken förödd, avstyckad åt det håll som var fritt (bort 222:an), förfärliga palissader och gatlyktor som varken hör hemma geografiskt, strukturellt eller epokmässigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *