Siri Derkert och hennes Sverigevägg

Sverigehuset

Jag vet inte om ni såg dokumentären om Siri Derkert på SVT. Det var mycket roligt att se alla gamla klipp med henne. Hon var en mycket intressant person!

Sverigehuset vid Hamngatan i Stockholm har idag degraderats till Ilums Bolighus. För utsmyckningen anlitades bl.a. Siri Derkert som skapade verket Sverigeväggen. Hon värnade om miljön, freden och kvinnornas rättigheter. Allt detta genomsyrar hennes metallkollage. Derkert var i 80-årsåldern när hon skapade Sverigehusets utsmyckning vilket visar vilken intressant konstnär hon var även i sena ålderdomen. Eller kanske just då.

Sverigeväggen skulle invigas den 31:a maj 1969 och samtidigt skulle utställningen Sverigebilder visas. Den blev emellertid stoppad ty den ansågs vara för samhällskritisk. Siri Derkert blev naturligtvis arg och vägrade visa sin Sverigevägg; hon dolde den bakom ett svart skynke med texten ”Min vägg visas inte så länge utställningen Sverigebilder inte har öppnats i Sverigehuset. Jag gör detta som en solidaritetshandling”. Svenska Institutet, som anordnade utställningen gav till sist med sig och visade Sverigebilder, men bara under en dag. Derkert avtäckte då sitt konstverk.

Klicka på taggen Siri Derkert här inunder inlägget för att läsa mer om henne.

3 svar på “Siri Derkert och hennes Sverigevägg”

  1. Hej.
    Fantastiskt fin blogg det här. Jag kollade för skojs skull och lite intresse efter vidare kommentarer eftersom jag bidrog med ett minne från natten före invigningsbegivelsen. Borttagna ?

    1. Det försvann tyvärr när jag hade problem med spam. Tror det var två års kommentarer som rök när jag uppdaterade databasen.

      1. Tack för svar. Det var ett lumparminne som handlade om att jag hjälpte till att täcka Sverigeväggen bara för att vara hjälpsam mot en mindre samling kortisar som inte nådde så högt. Nåja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *