En centrumbyggnad i Skönstaholm

En bit från radhusområdet Skönstaholm ligger Skönstaholmsskolan och en liten centrumanläggning som båda är uppförda i rött tegel och mycket vackra. Emellan dem och förbunden med den senare ligger en förskola.

Centrumanläggningen hörde ursprungligen till det intilliggande Veckodagsområdet och ritades av Georg Varhelyi (som även ritat det geniala punkthuset i Björkhagen). Bebyggelseregistret anger Lennart Brundin som Skönstaholmsskolans arkitekt. Som ni ser av bilden ovan är det en välbevarad kåk med många fina detaljer (det ni ser är den förskola som ligger intill Skönstaholmsskolan).

Centrumanläggningens baksida vetter mot en gård som gränsar till skolbyggnaden. Notera den vackra taklinjen och det snygga murverket. Gården är belagt med natursten vilket passar bra. Det höga huset hette ursprungligen Morgongården och var en ungdomsgård.

Har syns Morggongården och den pelargång som förbinder den med förskolan. Bortom förskolan ligger Skönstaholmsskolan. Visst är det vackert!

Även pelargången är snyggt murad och har tak i tegel. Högklassigt skulle jag vilja säga! Trädgårdsanläggningen i mitten verkar dock lite vildvuxen.

Fasaden som ses ovan är förskolan, den är baksida till den fasad som ses på bilden högst upp.

Här ser ni centrumanläggningen! Ovanligt fin och påkostad för att vara en förort till en förort (Hökarängen ligger en bit därifrån).  Välbevarad är den dessutom.

Detta konstverks upphovsman är Gunnar Strååt och heter Kvinna med kruka. Vacker och tidstypisk och en god representant för de utsmyckningar som finns i Stockholms stads ägo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *