Hansaviertel, inför Interbau i Berlin

Inför den tyska utställningen Interbau 1957 byggdes området Hansaviertel upp på nytt. Området var helt sönderbombat och därför kunde en ny och modern stadsplan utformas. Husen ritades av bla Walter Gropius, Alvar Aalto, Oscar Niemeyer och Le Corbusier och är enormt snygga. På väg till Akademie der kunste, passerade jag en kulen februaridag området som numera ser en smula bedagat ut. Men nog är det fortfarande vackra hus som ligger inbäddade i grönskan i utkanten av Tiergarten.

Låt oss titta på några gamla bilder som visar hur det tog sig ut när området var nytt. Dessa snygga balkonger gillar jag! Luftig och linjeskön betongarkitektur är vad det är. Ett par av områdets byggnader visas på denna sajt.

I samma veva, till Interbau, byggdes Kongreshallen och Le Corbusiers gigantiska bostadshus Unité d’Habitation. Det sistnämnda är ett stort bostadskomplet: 135 meter långt, 23 meter brett och 56 meter högt. Komplexet står dessutom på 7 meter höga pelare; en ståtlig syn med all betong som accentueras av färgglada partier runt fönster och balkonger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *