Radhusen i Surkulla, Hässelby strand

Radhusen i Surkulla, Hässelby Strand, måste höra till de mindre omskrivna i Stockholmsområdet, trots att det borde vara tvärt om. De utklassar med råge Vällingbyhöjden och är snarast i klass med Riksrådsvägens. Extra intressant är det naturligtvis att Allan Schulman, Pekka Langer, Putte Wickman/Catrin Westerlund och några andra från radio och tv kända människor engagerade sig i projektet och tillsammans med arkitekten Bertil Karlén skapade detta tämligen unika bygge. Här en text och några bilder från Vecko-Journalen anno 1959 där projektet presenteras. Interiörbilderna är fantastiska! Egon Kjerrman har Philips toppmodell på hi-fi-området, en radio utan inbyggda högtalare utan externa. Det var ovanligt vid detta tid.

Det allra bästa med husen är den medelst takfönster upplysta matplatsen i husets mitt. det hela blir litet som ett atrium, tänk Curmanska villan fast detta rum badar i ljus. Matrummet ligger i anslutning till kök och ett sovrum och är medelst trappor förbundet med vardagsrum (ned) och sovrumsavdelning (upp). Vackert och genialt. Arkitekten har valt att lägga garderobernas dörrar mot matrummet och dessa utgör därmed ett slags dekorativt element. Som framgår av bilden ovan är matrummet husets nav och blir något av ett informellt vardagsrum.

Här en länk till samtliga bilder och planlösningen. Studera dem nog, det är ett mycket tilltalande bygge! Radhuset är i tämligen välbevarat skick. Endast våtrum och kök har bytts ut. I köket har dock den skåpväggen mot matrummet fått vara kvar och den bänk i ädelträ som hör därtill. Hallgolvet är ovanligt snyggt, det får ni inte missa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *