Vissa saker får man inte skämta om!

Kommer ni ihåg rengöringsmedlet “Håll Sverige rent”? Jag minns inte exakt när, men jag gissar att det var i samband med att Ny demokrati kom in i riksdagen 1991 som Lorrygänget gjorde en mycket omtalad sketch som kom att anmälas och jag har för mig att den även blev fälld. Det var en hemmafru från 50-talet, i Lena Endres gestalt, som med stort städdille och med Vildandens sång i bakgrunden, rengjorde sitt hem. Rengöringsmedlet var onekligen effektivt och allt försvann vilket fick henne att utbrista “All skit försvinner”. Nät hon sedan fick syn på en invandrare passade hon på att använda sin sprayflaska och även denna oönskade “smuts” försvann. Att detta kunde missförstås är verkligen mer än jag begriper, men uppenbarligen måste man vara försiktig när man närmar sig detta känsliga ämne.

I julens Kalle Anka, som jag inte sett på många år, hade man klippt bort en svart docka som förekom itomtens fabrik. Varför? Jag tycker att det finns en poäng att inte städa rent. Den sorts rasism som kommer fram i gamla filmer, böcker mm visar ju hur man tänkte då och jag tror att det är bra att ety det hjälper en att se hur värderingar förändras och hjälpe en att förstå att de inte är statiska. Lyssna t.ex. på Lina Sandels gamla andliga sång Lilla svarta Sara som visserligen ännu inte förbjudits men som jag tvivlar på någonsin framförs.

Allt detta städande bland populärkulturella yttringar tror jag gör mer skada än nytta och så gissar jag att det leder till att man till sist inte ens kan diskutera något som har med invandring (eller prostitution eller mansfrågor eller något annat där det bara finns en korrekt åsikt) utan att riskera uttrycka sig på fel sätt och därmed rejält trampa i klaveret.

Humor är viktigt och med hjälp av humor kan man även ta upp känsliga ämnen. Dylika yttringar skall inte förbjudas, de bör snarare uppmuntras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *