A-människor är fullgod arbetskraft!

1923 bildade de svenska mejerierna en lobbyorganisation som kom att få namnet Mjölkpropagandan och tack vare deras idoga arbete kom mjölkbarer att växa upp som svampar ur jorden, inte minst efter den flygande starten på Stockholmsutställningen 1930. Mjölk som måltidsdryck var inte speciellt vanligt vid denna tid, inte ens i bondesamhällen, ty råvaran användes bl.a. för att göra ost och för att sälja till mejerier.

Den stora kampanj som drevs för att få människor att dricka mjölk istället för kaffe tog sig ibland riktigt osmakliga uttryck som t.ex. denna slogan från 1934: ”Du negerpojke, behåll ditt Kaffe! Och du, svenska flicka, drick du den goda vita mjölken” eller denna annons som pläderar Endast A-människor är fullgod arbetskraft!

För att återvända till ämnen mjölkbarer så fanns det gott om sådana i Stockholm. På bilden ovan ses den första permanenta och den låg på Hamngatan och öppnade 1931. En annan vacker skapelse var den uppe vid Hudiksvallsgatan/Gävlegatan ungefär och den låg insprängd i hörnan i ett modernt kontorshus. Vid Björns trädgård, där Indigo numera har sin filial, låg en mycket pampig anläggning som jag tror öppnade 1937. Den var i två våningar och hade en solig terrass ut mot trädgården.

Idag har man tagit till nya knep för att stimulera mjölkförsäljningen men nu är det med hjälp av olika kaffebaserade mjölkdrycker som latte och cappuccino som man ökat mjölkkonsumtionen. Den dryck som en gång skulle  bekämpas har man tagit till hjälp för att nå sitt mål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *