Ralp Erskines Shopping i Luleå, 1955

Jag har skrivit om Shopping i Luleå tidigare, men nu skall jag visa några bilder som togs i samband med att Byggmästaren presenterade Erskines projekt. Invigningen på hösten 1955 måste ha orsakat stor uppståndelse. Byggnaden var verkligen modern och kan väl till viss del kategoriseras som betongbrutalism. Oavsett vad man benämner anläggningen var den dock mycket stilig och interiörerna präglades av variation och trevnad.

Längst ner i den stora ljusgården fanns ett kafé. Intill låg, om jag inte minns fel, ingången till biografen. När jag var liten hade man inte byggt om anläggningen och bion var fortfarande i bruk. Jag har för mig att det även har funnits ett snabbköp, ett Kvickly, i komplexet, men jag är inte säker. Anläggningen är stor och upptar ett halvt kvarter. Enligt de ursprungliga ritningarna skulle Shopping ha varit 4 våningar högre och där skulle ett hotell ha inrymts. Detta byggdes dock aldrig och jag tror att det var först i samband med ombyggnaden runt 1990 som dessa våningar kom till stånd.

2 svar på “Ralp Erskines Shopping i Luleå, 1955”

  1. Här jag gjorde jag och kompisar allt för att få vistas inomhus på vintern. Man köpte en läsk 33 cl och delade på 3. Funkade ett tag. Detta var på 60-talet.

    1. Det måste ha varit rätt fantastiskt att just kunna vistas inomhus på det sättet. Onekligen finns det fördelar med den typen av anläggningar, även om jag föredrar klassiska gator och butiker, men det kanske beror mycket på att butiker i gallerior inte intresserar mig i lika hög grad (sortiment mm)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *