Norrbottens museum om varsamhet

Dessa hus i Luleå är troligtvis byggda på 50-talet, men av ursprungliga detaljer finns inte ett spår! Notera plåtfasaden och fönstren som hamnat långt in i fasaden efter all tilläggsisolering. Entrén är dessutom allt annat än tidsenlig! Om ändå fastighetsägaren varit lika klok som Norbottens läns museum.

Norrbottens läns museums webbplats har jag knappt besökt tidigare men nyligen upptäckte jag att det finns en hel del att läsa.  Framförallt fann jag en välformulerad text om varsamhet som jag citerar:

“Det brukar krävas en 100-års period för att en byggnad ska uppfattas som kulturhistoriskt värdefull. Ta en tidstypisk tegelvilla från 1960-talet som exempel. Byggnaden isoleras utvändigt och kläs in med träpanel. Tvåglasfönstren i två lufter ersätts med nytillverkade treglasfönster i en luft, fönstren hamnar som djupa ögon i fasaden.

Efter en sådan förändring har huset ofta tappat sin harmoni och arkitekten tanke när hon eller han ritade byggnaden är som bortblåst. Detta scenario skulle inte få många att höja på ögonbrynen – idag. Däremot kommer man troligtvis om 50 år tycka att det var förfärligt. Problemet är att många kan tycka att hus från 1800-talet är bevarandevärda men inte kan se värdet i att den söta 1950-tals villan inte renoveras sönder. Inte förrän det är försent… ”

Under rubriken Modern arkitektur i Norrbotten finns en lista på inventerade byggnader av modernare datum. Bland annat har kyrkan på Björksgatan i Luleå dokumenterats. Märkvärdigaste av alla byggnader får man nog säga att Villa Berg i Gällivare är. Huset är ritat av Bengt Edman och uppfört 1975. Ett växthus har integrerats med villan och tillsammans bildar dessa två delar en ovanlig syn i det nordliga Gällivare (ja, i ärlighetens namn hela Sverige).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *