Blaupunkt New York Vollstereo 4646 mit Konzerthall, lyxklass från 1959

Detta är en intressant apparat. Redan på hösten 1958, det år som stereoskivorna introducerades, lanserade Blaupunkt sitt nya flaggskepp, New York. Förutom två rejäla förstärkare, en för varje kanal, bjöd modellen på en mycket intressant nyhet: eko! Det är denna finess som på tyska kallas Konzerthall. Framför de ordinarie tryckknapparna sitter tre tangenter märkta Normal, Concert-Hall och Studio (se denna bild). Studio är egentligen att föredra, om man nu vill ha eko, ty då blir effekten något dämpad. Normal är som ni förstår inget eko alls.

När jag köpte apparaten var den helt tyst. Lamporna lyste, men inte ett ljud från högtalarna, inte ens litet brum. Efter en liten undersökning hittade jag ett motstånd som var kombinerat med en termosäkring som löst ut. Orsaken till detta trodde jag var någon trött kopplingskondensator, men inte hjälpte det att jag bytte dem (det är dock sådant man bör göra för att förhindra framtida haveri). Felet visade sig vara ett defekt rör. Rör är faktiskt rätt sällan trasiga, men detta hade ett fel vilket fick det att överhetta och dra för mycket ström. När jag bytte det fungerade apparaten.

Det återstår dock en hel del att göra. Det finns mycket glapp i apparaten; det knastrar och sprakar och basen är dålig. På något sätt måste jag skrapa tryckknapparna kontaktytor rena. Skivspelaren, en Perpetuum-Ebner Rex Deluxe måste också ses över, men den verkar dock hålla hastigheten och remmarna är hela. Växlingspinnen är inte fullt fungerande och konstruktionen tycker jag är rätt avancerad och ömtålig (se modellen i aktion här).

Rent visuellt är den dock i mycket bra skick. Skivspelaren sitter under den vänstra luckan och till höger finns plats för en bandspelare (där tänker jag placera sladdar för anslutning till iPhone och annat matnyttigt).

Fortsättning följer!

1 thought on “Blaupunkt New York Vollstereo 4646 mit Konzerthall, lyxklass från 1959

  1. Hi, there. My name is Kittivudh. I have one of this beautiful console in my house. My father-in-law brought it back to Thailand after he finished his term in Stockholm about 50 years ago. I think it is never used since.

    Now it is with our family and I am trying to figure out how to operate the machine. But I could not even find a powercord.

    I would really appreciate it if you send me an email so I can send you back pictures of the amplifier and the power transformer so that may be you can advice me where the missing power cord should be (or reinstall)

    best,

    Kittivudh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *