A Söderbergs handbok om målning

Detta är en utmärkt bok för den hantverksintresserade som vill reparera eller bygga sitt eget hus. Allt om målningsarbeten och tapetsering står här att finna. Jag har försökt utröna när den första upplagan kom, men hittar bara den andra och den är från 1925. Min kom 1951 och är den sjunde upplagan. En mycket hållbar bok således! Hur länge den gavs ut vet jag inte, men gissar att den var passé i slutet av 50-talet.

Förutom ren information om hur man går till väga när man blandar spackel, färg, arbetsordning mm får man också ett hum om annat smått och gott som att ”De vanligaste färgerna för köksutrymmen äro ljust grått, blått gult. Ibland grönt” och ”Ett kök blankfernissar man en eller två gånger med flatting. En hall, matsal eller trappuppgång blankfernissar man först och sedan brukar man i regel mattfernissa”. Flattning är en snabbt hårdtorkande och för alla inomhusarbeten lämpliga fernisskvalité. (Om det är någon läser detta och vet mer om olika typer av fernissor och hur de användes under de första 60 åren av 1900-talet är jag mycket intresserad av den informationen.)

Boken är mycket grundlig, men den kräver i några fall vissa förkunskaper som jag saknar. På det stora hela bör man nog även som lekman klara av arbetet. Dessvärre är det inga genvägar till det perfektareultatet som beskrivs. Nej, det är grundmålning, slipningar, mellanstryckning, slutstrykning, makulering mm. Inget för Glättiga TV-program i TV4 såldes. Jag har scannat in ett litet avsnitt som förklarar detta med oljemålning och de första steg som man bör vidta vid målning på nytt trä: sida 1 och sida 2-3.

Köp boken, det tycker jag verkligen. Åtminstone om ni är intresserade av målningsarbete och vill veta hur man gjorde förr. Den finns på Bokbörsen och kostar för tillfället från 15 kronor och uppåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *