Nils Ferlin som schlagerkompositör

Nils Ferlin på skiva är inte bara Får jag lämna några blommor. 1932 totade han ihop några melodier till Veckans skiva som sjöngs in av Herbert Landgren. Veckans skiva utkom varje vecka och var en sorts flexi-skiva i papp med plastbeläggning som sades vara outslitlig vilket den naturligtvis inte var. Däremot får man nog säga att den var okrossbar.

Konvolutet till denna Veckans skiva 50 (som utgavs den 31/3 1933) var som alltid utvikbart och innehöll som brukligt ett kåseri eller en artikel om melodiernas tillkomst. Inspelningarna gjordes i London i december 1932 och för ackompanjemanget stod Picadilly Hotel Band.

Den första Ferlin-visan, Bara en cigarrett, är inte dum. “Om vännen svek – som vännerna lätt gör – då tänder jag mig bara en cigarrett. Låt tro och hopp i rök gå opp, som svingar i ringar hän på silvervita vingar”.

När vita flingor falla är berättelsen om gammal kärlek och gulnade kärleksbrev, tankar i den mörka vinternatten kring en svunnen kärlek. Under det att vita flingor falla.

Slutligen en tämligen enerverande och extremt käck sjömansvals, Det går i vågor

Jag hoppas att han fick bra betalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *