Kirsten Flagstad sjunger litet Grieg

Innan Birgit Nilsson fanns det en annan Wagnersångerska från Skandinavien: Kirsten Flagstad. Här sjunger hon dock inte Wagner, utan Griegs Ich liebe dich i en inspelning från juli 1936:

Vill man se Kirsten Flagstad i full Wagnerstass sjungandes paradnumret från Walkyrian klickar man här.

2 svar på “Kirsten Flagstad sjunger litet Grieg”

  1. När Kirsten Flagstad debuterade som Sieglinde på Metropolitan i New York den 2 februari 1935 var hon inte alldeles purung, och det var nog en fördel – om man ska sjunga Wagner måste man ha en skolad och vältränad röst som bär över orkesterbruset. Det hade hon, liksom tidigare Lilli Lehmann och senare Birgit Nilsson. Framgången var omedelbar och konserten nådde många lyssnare eftersom den samtidigt gick ut på radio över hela USA. Musikkritikern Lawrence Gilman i Herald Tribune var översvallande: ”An embodiment so sensitively musical, so lofty in its pathos and simplicity, of so memorable a loveliness, that experienced operagoers sought among their memories of legendary days to find its like. They did not find it.” Harold C. Schonberg som nämner allt detta i sitt uppskattande kapitel om henne och Lauritz Melchior i ”The Glorious Ones – Classical Music´s Legendary Performers” påstår att Kirsten Flagstad den gången räddade Metropolitan i ett kritiskt läge under depressionen – plötsligt fick man fulla hus. Hennes diskografi är omfattande, och hon fortsatte att spela in skivor långt upp i åren (hon var född 1895 och dog 1962). Filmsnutten med henne som valhänt Valkyria gör henne knappast rättvisa, gestik och platsik var kanske inte hennes starka sida, men hennes röst är fantastisk till och med när orkestern låter taskig, som här. Och är det inte en ung Bob Hope som introducerar spektaklet?

    1. Då var hon alltså 40 år! Allt annat än purung, men säkert mycket lämpligt som du säger.

      Tyvärr har jag bara denna skiva med Flagstad vad jag kan komma på. Möjligtvis ligger det en eller annan i något album. Jag har för mig att det fins inspelningar med henne från tidigt 50-tal, dvs gjorda på tape och utgivna på lp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *