Flotta P.E. Rex De Luxe Sonderklasse

Detta är en verkligt flott skivväxlare från slutet av 50-talet. Perpetuum-Ebner hade under många år producerat den klassiska modellen Rex som hösten 1957 fick en systermodell som fick namnet Rex De Luxe. Designen var uppdaterad och skivväxlarens centrumpinne var av ny konstruktion och man kunde lägga på skivorna utan att någon slags balansskiva krävdes. Motorn hade även den fått sig en översyn och försetts med en lite mer avancerad styrning av hastigheten.  Här ett YouTube-klipp som visar den gamla Rex A och ett som visar den nya Rex De Luxe.

High fidelity-version av denna fick tillägget Sonderklasse och den hade magnetisk pickup, till skillnad från de flesta andra vid denna tid som hade de billiga kristallpickuperna. Kristallpickuperna gav hög utspänning och krävde ingen frekvenskorrektion, men de hade svårt att återge avancerad klassisk musik och krävde ett rätt högt nåltryck. Dessutom åldrades de snabbt och tappade i utspänning.

Sonderklasse hade som sagt magnetisk pickup som krävde en liten förförstärkare för att kunna användas med de vanliga radiogrammofonerna. Perpetuum-Ebners första Sonderklasse hade hade reglage på skivspelare så att man kunde ställa in vilken sorts skivtyp som skulle spelas av (78-varvsskivor, tidiga lp-skivor och moderna lp-skivor, är alla inspelade med olika karaktäristik och vid uppspelning måste detta korrigeras – det är därför 78-varvsskivor låter så fattiga på diskanten om man spelar dem på en modern anläggning och inte höjer diskanten). När De Luxe Sonderklasse lanserades hade man dock tagit bort dessa. Gissningsvis för att man utgick från att high fidelity-entusiasterna inte spelade gamla skivor.

Perpetuum-Ebner Rex De Luxe Sonderklasse är en fin skivspelare för sin tid och jag skulle hemskt gärna äga en sådan någon gång.

2 svar på “Flotta P.E. Rex De Luxe Sonderklasse”

    1. Verkligen! Har precis köpt en mkt flott Grundig m de Luxe i (dock ej sonderklasse). Hämtar den dock i mitten av juni när jag rest norrut. Tror dock att den saknar stropp, men den är mycket snygg. Dock trasig då att jag har något att reparera…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *