Eric Sigfrid Perssons hem i Ribershus

Det är nästintill amerikansk filmstjärnelyx som möter besökare i Eric Sigfrid Perssons hem högst upp i ett av de nybyggda kåkarna i Ribershus. Våningen, som hör till de största i huset, brer ut sig på en yta motsvarande två hörnlägenheter och upptar hela gavelpartiet. Hallen är rund och gröna draperier döljer klädesförvaringen. Belysningen är ordnad i en ramp som indirekt belyser kupoltaket.

Vardagsrummet är gigantiskt och nästintill kvadratiskt. Två stora perspektivfönster täcker stora delar av västväggen och på ömse sidor om detta praktrum ligger blomsterrum och bibliotek. Det förra är ett fantastiskt rum med kalkstensgolv, fönster i två väderstreck samt rottingmöbler, fågelbur och akvarium. På bilden ovan är det dock biblioteket som skymtar. Båda rummen avdelas mot vardagsrummet medelst stora, uppglasade skjutdörrar i något ädlare träslag.

Invid den öppna spisen finns en generös hörnsoffa och ovanför en ljusramp som dekorerats med akvareller av Henry Maines hand. Notera också den fluffiga fäll som placerats under soffbordet!

Vardagsrummet rymmer förutom ett flertal soffgrupper och en flygel ett fiffigt barskåp med kylskåpsfunktion som utförts hos David Blomberg efter Perssons egen idé. Både elegant och sannolikt väldigt praktiskt. Tyvärr förtäljer inte reportaget i Svenska hem vidare detaljer om utförande m.m. o.s.v.

Studera också vardagsrummets fönstervägg nattetid på denna bild. Elegant är bara förnamnet!

I biblioteket vi bokhyllor av ljus alm, stolar med kalvskinnsklädsel samt ett intarsiaprytt arbetsbord som lustigt nog rymmer båda hakkors och Eiffeltorn. Motivet är nämligen en världskarta och år 1939 var lutande tornet i Pisa likväl som det tyska rikets variant av solkors, representativa symboler respektive land.

Sonens arbetsrum har även det en karta, men denna är amerikansk och utförd av Oliver Neerland och saknar känsliga symboler. Skrivbord och säng är av björk.

Huruvida E S Perssons lägenhet finns kvar i ouppdelat skick kan jag inte yttra mig om. Jag är heller inte säker på om den låg i det första höghuset, det med adress Tessins väg 1 eller i det tredje. Båda dessa hus hade dock David Helldén som upphovsman. Hur det går med HSB:s renoveringsplaner för första höghuset är även det obekant, men ombyggnaden har ännu inte startat.

15 svar på “Eric Sigfrid Perssons hem i Ribershus”

 1. Vad roligt att få se de här bilderna, jag har alltid undrat hur det ser ut på översta plan i de här funkishusen nere vid Ribersborg. Det var mycket vackrare än jag hade kunnat föreställa mig.

   1. Kolla detta uppslag ur Arkitekturs presentation 1938.
    http://minblogg22.files.wordpress.com/2011/02/ribershus_ark_19382.jpg

    Kolla också med Arkitekturmuseet i Stockholm. Får 5 träffar på Helldén och Ribershus vid sökning i deras databas, totalt 7 ritningar. Tyvärr anger det inte vilket/vilka hus som avses. Han var ju delaktig i totalt 4 av husen i området tillsammans med Stig Dranger, två niovånings skivhus och två fyravåningshus.
    http://www.arkitekturmuseet.se/arkiv/databas/

    1. Synd att man inte kommer åt ritningarna. jag skall höra med en bekant som börjat jobba på Stadsbyggnadskontoret i Malmö. kanske han han fixa dem. Den första kåken har entresollerade våningar. eftersom Perssons egen inte var det är det troligt att hans ligger i det andra höghuset. det byggdes först av de tre första.

     Tyvärr har jag inte årgång 38 av Byggmästaren (som numera benämns Arkitektur). Däremot har jag Svenska hem i ord och i bilder från det året. Där finns planritningar, men inte över Perssons hus. Det finns en bok om Persson också och i den finns både bilder och planer. Tyvärr har jag inte den, endast några snap-shots men Ribershusvåningen finns inte med där.

 2. Om man skulle våga sig på en kvalificerad gissning så tror jag att familjen bodde i det första huset, det närmast centrum och cirkulationsplatsen. Våningarna 3, 6 och 9 består av lägenheter i ett plan medan övriga är i etage. Det som drar min uppmärksamhet är om man tittar på balkongen på våning 9 så är inte denna delad som övriga, vilket får mig att tro att det var här familjen Persson bodde… Stämmer även med balkongdörrens placering om man jämför med kvällsbilden från deras vardagsrum.

  http://www.flickr.com/photos/barracuda666/5877470208/in/set-72157627066958714/lightbox/

  Men som sagt, allt är bara en gissning… 😉

  1. Hej,
   För er info:
   Erik Sigfrid Perssons dotter, Signe Persson-Melin, bor i Malmö (Friluftsstaden).
   Jag har själv tagit kontakt med SPM, eftersom jag bor i låga Ribershus, och vi i
   vår förening var intresserade av frågor angående vår fastighet.
   Så, SPM om någon bör veta var familjen bodde.
   Vänligen
   A-K

 3. Hej, Jag målade om fönster smygarna runt år 2000 vid ett fönsterbyte. Kan bara bekräfta att lägenheten är helt fantastisk, hallen är enormt storslagen har aldrig sett något liknande. Det är det första huset närmast rondellen ”turbinen”. Vad det sas var att lägenheten tillhörde ESP. Vänligen Daniel

     1. Det får du nog fråga HSB-Malmö det va dom som ägde huset då. Det är över 10 år sedan jag va där.

 4. Kul att se. Vi har just flyttat in i Ribershus nummer två, i en något enklare lägenhet dock, och försökt möblera den som 1938 ungefär. Vi trivs utmärkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *