Somerset Maugham Den vassa eggen

För några år sedan läste jag Den vassa eggen av Somerset Maugham. Jag hade fått för mig att det var en bra bok, men jag blev besviken. Boken tog aldrig fart, den var som en enda lång inledning. Kanske var det vad Maugham tänkt sig och tillika bokens charm, men inte gick den hem hos mig för det. Titeln är dock briljant.

Mr Maugham verkar dock ha varit en tämligen intressant person. 1917 gifte han sig med Syrie, en av Londons mest välkända inredare. När Stephen Tennant ägnade sig åt inredningsorgier, handlade han gärna av Syrie. Skilsmässa följde dock efter 10 år, Maughams relation med sin assistent/vän/sekreterare/älskare tog alltför stort utrymme i äktenskapet.

Efter skilsmässan inköptes Villa Mauresque i Cape Ferrat. Här levde Somerset mesta delen av sitt återstående liv. 1944 publicerades Den vassa eggen som anses höra till hans bästa verk. Kanske har han skrivit något annat som bättre kan fånga mitt intresse än just den boken.

3 svar på “Somerset Maugham Den vassa eggen”

  1. Dom jag läst är Of Human Bondage/Människans slaveri (läste den för många många år sen, en rätt sorgesam historia om hans egen ungdom och – om jag minns rätt – hur det var när han bodde i Paris), The Moon and Sixpence/Månen och silverslanten (minns inte mer än att den nog var sorglig eller i alla fall vemodig) och The Painted Veil/Den brokiga vävnaden (minns inte boken men såg en riktigt bra film, Kärlekens slöja, gjord på den för ett par år sen). Om jag skulle välja att läsa om nån nu vore det nog just den sistnämnda. Filmen var som sagt bra. Naomi Watts och Edward Norton var med m.fl.

    1. Intressant. Jag borde ge honom en till chans. Ibland är man inte riktigt mottaglig för en bok. Titlarna är ju över lag mycket bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *