Kollontays syn på vår sexualmoral

Politikern, diplomaten och författaren Alexandra Kollontay var en rysk dam som under, (främst) 10-20-talet, förespråkade en helt jämställd relation könen emellan; det klassiska äktenskapet gav hon inte mycket för. Hennes idéer var mycket radikala, bla ansåg hon att kollektiva anläggningar för boende, barnuppfostran och hushållsangelägenheter skulle riva det sista hindret som stod ivägen för kvinnans totala frigörelse.

Åren 1930 – 1945 representerade hon officielt Sovjetunionen i Sverige. I den vevan blev hon bekant med kvinnorna kring Tidevarvet och Fogelstadgruppen (bla blev hon god vän med Ada Nilsson som tog hand om hennes papper under de perioder hon misstänkte att hon skulle bli mördat av Sovjet).

Jag läste hennes bok Arbetsbiens kärlek som består av två korta och en lång novell. Här ger hon framförallt sin syn på en mer avslappnad sexualmoral. Intressant läsning, som man förstår vållade rabalder när den kom ut första gången 1921. Bland annat intresserar hon sig för vad som särskiljer den sexuella akten från andra tyder av mänskligt umgänge. Boken finns utgiven på En bok för alla, men jag tror att den är utgången.

Ett svar på “Kollontays syn på vår sexualmoral”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *