Dessa helknasiga husmodersfilmer!

Jag har för mig att jag någon gång sett en s.k. Husmorsfilm på tv men inte tänkt så mycket mer på det. Igår hittade jag dock större samling på Filmarkivet och satte mig att titta. Vilka märkliga rullar! Folkhemssverige marknadsförs i glättiga filmer där reklam utgör basen och praktiska tips fyllnadsmaterialet. Samtidigt sprids budskapet om det moderna Sveriges alla fördelar. Bilden ovan är hämtat från en film från 1963 som ni måste titta på. Börja med att studera det första inslaget som handlar om Casco luftrensare. Hoppa sedan fram till 25.20 minuter och se Ät er mätt – ät er lätt som propagerar för det nya bantningsmedlet Limmits. Uppenbarligen finns det inga problem som inte det moderna samhället kan råda bot på.

Husmorsfilmerna producerades av Husmors Film AB under åren 1952-1976 och de samarbetade bl.a. med Kooperativa Förbundet, Statens Institut för Folkhälsan och Hemmets Forskningsinstitut. Det statliga inflytandet var således inte försumbart. Men hur glättigt presenteras inte det nya Sverige! Allt är snyggt och prydligt och i ärlighetens namn rätt tilltalande, men samtidigt läskigt formstöpt.

Och hur väl skildras inte tidens skiftande ideal och mode under perioden 1952-1976!

Fler filmer hittar ni på Filmarkivet genom att söka på Husmodersfilmerna.

10 svar på “Dessa helknasiga husmodersfilmer!”

 1. Jag tycker det ser vidrigt kliniskt och sterilt ut. Kommer att tänka på Ekelöfs gamla folkhemsantagonistiska rader:

  Där leker i pietetsfullt skonade cumulushögar hygieniska barn
  (aldrig berörda av människohänder)
  medan i rotationsparasoller omkring dem
  strängt avlönade kommunalbarnjungfrur svävar.
  Varje dag blir det kväll och könlösa vitaminarbetare
  kommer i årsklasser avtalsvis svärmande hem
  till sitt privatliv, Svea, hormonernas drottning
  noga vaktad av förtroendeingivande utkastare.

  1. Det är något obehagligt över dem, men samtidigt är de oerhört glättiga och jag kan inte låta bli att förundras över vilken härligt färgglad värld de levde i. Och jag är lite avundsjuk på den optimism som präglade landet på den tiden.

   1. Du har helt rätt. Jag är född på 50-talet, så min barndom sammanföll med 60-talet. Optimism och en känsla av att allt blir ännu bättre i framtiden präglade 60-talet. En fantastisk tid att vara barn.

 2. De är verkligen helknasiga och jag förvånas över att allt verkade gammaldags så sent som 1963 – jag var tretton då och minns inte att det var så på den tiden. Har för mig att husmorsfilmerna visades på eftermiddagarna.

  1. Se filmerna från 70-talet! man häpnar verkligen när man tänker på att det inte var speciellt länge sedan.

  1. Vilken intressant text. Jag har bara sett ett par filmer, men jag måste se fler. Det är verkligen roligt att de finns tillgängliga i digitalt format (kanske inte alla) så att man slipper bege sig till ett arkiv.

 3. Åh, Du är alltid att lita på! Nu är det mitt i natten men i morgon ska jag både kolla husmorsklipp och lyssna på radioreportaget om fnaskande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *