Carlos Gardel, Toulouse/Buenos Aires

Född i Frankrike, men uppväxt i Argentina? Uppgifterna verkar skifta. Vid sin död i en flygolycka 1935, var han en formidabel tangokung, både i Europa och Latinamerika.

Av en slump fick jag låna en CD med Gardels inspelningar. Vilken lycka, ty jag har inte vetat om hans existens och älskar denna typ av musik som är både romantisk och sorgsen. Ni måste lyssna på honom! På Spotify finns åtskilliga av hans inspelningar och på YouTube finns både ljud- och filmklipp. Börja med dessa: Silencio Por una cabeza El dia que me quieras

6 thoughts on “Carlos Gardel, Toulouse/Buenos Aires

  1. Fantastisk röst! Jag såg en fin dokumentär om honom på svt för några år sedan. Filmen där han sjunger Pour una cabeza var lite bisarr, fascinerande att titta på mannen till höger, han var så lik Hjalmar Gullberg! Jag kan inte spanska men nu har jag med Wikipedias hjälp listat ut att cabeza betyder huvud och att hästen Gardels rollfigur hade satsat på bara förlorade med en “huvudlängd” eller vad det kan heta.

  2. Fredesvinda, vilken röst, verkligen obesrkivlig! Och vilket sorgligt öde, att hon skulle dö så ung.
    Du har väl sett Ry Cooders fantastiska film Buena vista social club? Nästan så man vill flytta till Havanna när man sett den och lyssnat på den underbara musiken – finns på CD.

    1. Ja, den har jag sett. En av dem, musikerna, heter Lecuona och var med i Lecuona Cuban Boys. Vet dock inte om han fortfarande lever.

  3. På EMI classics finns en del av Carlos Gardels tangos, varsamt transkriberade för orkester av Raúl Garello, och iinspelade av Orchestre National du Capitole de Toulouse, under ledning av Michel Plasson, i stadens Halle aux grains som kanske är ett gammalt spannmålsmagasin.

    Klart hörvärt, fast helst i små doser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *