Bars av både Holiday och gentlemän

Äntligen har min gardenia börjat blomma! När jag köpte den hade den ett par knoppar som snabbt slog ut och blommade och sedan dess har den stått på tillväxt. När jag kom hem i lördags kände jag svagt en välbekant doft som jag inte snappade upp på morgonen. Mycket riktigt, det var gardenian som åter börjat blomma. detfinns mycket gott om knoppar, så det lär dröja innan blomningen är över för denna gång.

Gardenian kan vara lite kinkig, men trivs den är den mycket lättskött. Den får inte stå för torrt,och inte i södergasset sommartid, men i övrigt är den inte alls särdeles kräsen, om man inte har hårt, kalkrikt, vatten. I Stockholm är det dock inget större problem. till skillnad från den ömtåliga Kamelian kräver den inte låg temperatur vintertid för att trivas och blomma, men så är den heller ingen medelhavsväxt. Tänk dock på att även gödlingsmedlet måste vara fritt från kalk och använd t.ex Blåkorn.

Billie Holiday hade ofta gardenior i sitt hår, se bara detta gamla klipp. Precis som verkliga gentlemän, hade hon förstått dess tjusning.

2 thoughts on “Bars av både Holiday och gentlemän

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *