Varför är det inte snyggt? I avsnitt 1 besöker vi Hasselquistvägen 32-38 i Hammarbyhjden

http://www.youtube.com/v/KtLCOqXsQUY

Voila! Premiär! Äntligen sätter någon ner foten och det är jag. Ibland är det så enkelt att det bara finns rätt eller fel och så är det i detta fall. Den byggfirma som renoverar huset på Hallelquistvägen 30-32 gör de flesta fel som man kan tänka sig och det med besked. Klicka på bilden ovan för att se inslaget och läs sedan vidare i texten. Tyvärr råkade jag skriva fel bilden i filmen. Adresserna är Hasselquistvägen 32-38.

Den första byggnaden som visas i klippet är Hasselquistvägen 36-38 som byggdes åren 1938-40. I Bebyggelseregistret hittar jag följande data: Harry Thunholm (Byggherre), R O Sjösteen (Byggmästare), Thure Bergentz (Arkitekt). Byggnaden är sliten, men praktiskt taget helt i ursprungligt skick. Endast balkongernas plåt verkar ha bytts från sinuskorrugerad till trapetskorrugerad (jag kan visserligen ha fel på denna punkt, men jag tror inte det). Fönstren är de ursprungliga. De är i behov av renovering, men på det stora hela i användbart skick. Dock att det är sällsynt med gamla träfönster som inte går att renovera. Virkeskvalitén är så pass hög att riktigt allvarliga skador är sällsynta.

Huset nummer två, Hasselquistvägen 32-34, byggdes 1939 och byggmästare var Erik Ahnskog. Det ritades av
Egnahemsbyrån vid Stockholms stads fastighetskontor. Skicket på fasaden verkar vara tämligen likt det föregående, men vid den pågående renoveringen ersätts de yttre fönsterbågarna med obehandlad aluminium och även karmarna kläs in. Balkongerna byts mot nya i aluminium med klumpiga dimensioner och osnygga infästningar.

Nu kan man verkligen fråga sig varför man förgriper sig så på ett gammalt fint smalhus. jag tror att det dels beror på okunnighet och dels på att man vill minimera det löpande underhållet. Aluminium kräver inget underhåll och går heller underhålla. Smäckra aluminiumprofiler kan vara mycket vackra, men när klumpiga dito hamnar på gamla 30-talshus blir resultatet inte annat än fult. Fastighetsägaren kommer dock inte att behöva ägna ett öre åt ommålning de närmaste 60 åren förmodar jag, om det är nog det huvudsakliga skälet till att man valt denna klumpiga renoveringsmetod plus att de säkert sparar energi, men för att göra det hade man lika gärna kunnat byta det inre glaset mot energiglas, en förändring som inte märks och som dessutom är betydligt billigare.

Vad hade då hänt om man kalkylerat annorlunda, om man valt att göra upprustningen på ett mer energisnålt sätt? Rimligtvis borde det vara betydligt mer ekologiskt hållbart att reparera och måla om. Aluminium tillverkas genom en mycket energislukande process så att byta ut kvalitetsträ mot detta material är knappast en vettig lösning. Detsamma gäller balkongerna, men här kompliceras det hela av att balkongplattorna säkerligen behöver gjutas om och man i vilket fall som helst måste montera ned fronter och handledare. Nåväl, att åter sätta dem på plats efter att ha blästrat, rostskyddat och målat dem, är knappast en omöjlighet.

Tar vi sedan hänsyn till de kultur- och skönhetsvärden som går förlorade vid en dylik renovering är det bara att konstatera att siffrorna bli än rödare. Vill man en dag återställa huset, blir det en dyrbara historia och det är inte säkert att det går att uppbringa lika fint virke till fönstren (åtminstone till ett överkomligt pris).

25 svar på “Varför är det inte snyggt? I avsnitt 1 besöker vi Hasselquistvägen 32-38 i Hammarbyhjden”

 1. Samtidigt som det är tråkigt att det ska behöva bli såhär tycker jag det är en alla tiders förtjusande film! Det får mig att önska att fler protester vore såhär sakliga och örnuftiga.

  1. Tack! Det kommer fler avsnitt, det lovar jag. Det vore roligt om inslagen dessutom kunde leda till en förbättring på området.

   Vore jag rik, skulle jag köpa mig ett gammal fint hyreshus!

 2. Jag håller så klart med dig. En annan kostnad att hålla i minnet är att om någonting händer med et aluminium-fönster eller -dörr och det blir skevt går det inte att laga; då måste det besällas nytt. Intelligenta byggherrar ska ydligen ha börjat förstå det nu, vad jag har hört.

  Ser fram emot fler inslag!

  1. Sjukt irriterande är vad det är och naturligtvis har du rätt i att det inte går att reparera aluminium.

   I ärlighetens namn är jag inte emot alla ombyggnad och förnyelse, men jag tycker att byter man ut något, så skall man inte göra det mot något som är sämre (och fulare och fult insatt).

 3. Fint inslag, och kul att få höra din röst. Ser fram emot fler. Kul med det tidstypiska filmfiltret, även om rutan enligt mig fladdrade lite väl mycket vilket försvårade fokus på mitten av bilden.

  1. Nej, filtret är verkligen sådär. jag gillar dock att färgerna. Skall se om jag kan hitta ett som ger bättre kvalité men liknande utseende.

 4. Min arkitekt till pojkvän kommenterar: ”Det är förjävligt att fönstertillverkare lurar på föreningar fula aluminiumfönster som är dyra, klumpiga och ofta sätter husets ventilation ur spel.” Hm! Jag har bott i Hammarbyhöjden för en herrans massa år sen, på Paternostervägen.

  1. Han har så rätt. Dessutom är det den inre rutan som borde vara energiglad för bästa effekt. Usch, stryk borde de ha tillverkarna.

   Fantastiskt namn på fin gamla gata. Jag är sugen på att flytta dit ut. Åtminstone om jag hittar en 3-4:a m jungfrukammare och öppen spis.

  1. Har du! Jag blir bara mer och mer sugen på flytt dit ut. Området är verkligen fint, både kuperat och platt och med mycket vackra hus-.

 5. Mycket bra film, den borde visas för folk som har något att säga till om – stadsarkitekt, skönhetsråd, byggnadsantikvarier. Så här borde man verkligen inte få göra!
  Jag tycker också det var roligt att höra din röst, fast du låter mycket stockholmsk – dvs kultiverat stockholmsk – det förvånade mig lite!

  1. Jag har en hemsk stockholmsdialekt. Har alltför lätt för att ta efter. Och så släpigt jag talar i filmen, men det var kallt och läpparna var stela.

   Har pratat m stadsbyggnadskontoret, skickade filmen, och kanske kommer det första.huset att gå ett bättre öde till mötes. Reglerna har nyligen ändrats och är strängare. Det andra huset, som fått fönstren bytts är det svårare att göra något åt. De har fick inte bygglov för att byta balkongerna, bara renovera, så på det skall jag klaga (dvs skicka in en klagoskrift).

   1. Nej, inte hemsk! Kultiverad! Då är du musikalisk om du har lätt att ta efter – fast det var väl ingen nyhet?

    Bra att du ger dig på dem! Heja!

 6. Det finns många, både hus och lägenheter man skulle vilja adoptera för att rädda från en säker renoveringsdöd. Kom tänka på ditt utmärkta inlägg och tillika flyttplaner när jag såg en lägenhet på Sparfvenfeltsgatan 9 i lokalblaskan men tyvärr saknas jungfrukammare. Renoveringschans! Jo jag tackar!

  1. Den har linoleumgolv m fiskbensmönster! http://www.booli.se/bostad/lagenhet/johanneshov/sparfvenfeltsgatan+9/1101041/bilder Hade sådant golv i Fredhäll. har samlat några gamla smakprov på golv av linoleum och de kommer i något framtida avsnitt.

   Hittade denna fina 4:a vid Gullmars! http://www.booli.se/bostad/lagenhet/gullmarsplan/grafikvagen+16/1063633/maklare Skulle gärna bo någonstans där det är lite mer liv- Här på Gärdet är det knäpptyst.

 7. Vilken bra film! På ett pedagogiskt och tydligt vis visar du på byggnadernas värden och forna värden! Så här ska vi försöka jobba mer på vår blogg också! Bra jobbat!

 8. Superbra inlägg och film!
  Sådanahär tokrustningar måste dokumenteras. Det känns som om det är en bödel som drar fram över landet och slaktar vår funkis- och folkhemsarkitektur. Rätt som det är kommer ingen att komma ihåg hur originaldelar och ursprungsdetaljer såg ut.
  Bra att du ryter ifrån!

  1. Usch, det är verkligen trist! Om man nu skall renovera så får man banne mig göra det med lika bra material som de ursprungliga. Annars är det ju helt lönlöst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *