Lundins Stockholmsliv under 100 år

Tant Fredrique Stenquist är damen längst till vänster medan de övriga är Thyra och Sigrid Stenquist, alla kända Mariabergsbor.

Staffan Tjernelds Stockholmsliv med undertiteln Hur vi bott, arbetat och roat oss under 100 år är ingen aktuell bok, ty den utkom redan 1950, men den är likväl intressant och underhållande. Det är ett imponerande verk som består av två tjocka tegelstensvolymer. Den ena behandlar Södermalm och den andra de norra stadsdelarna.

Jag har läst lite till och från i de två volymerna under en längre tid och jag måste säg att jag är imponerad. Ren fakta blandas med skrönor och mer trovärdiga berättelser. Här får man läsa om de fattiga bönder på Saltmätargatan som ännu i slutet av 1800-talet hade sin kor på bete ungefär där Timmermansordens hus vid Jarlaplan ligger idag. En utförlig rapport om de prostituerade och den så kallade reglementeringen som innebar att gatans flickor togs in för besiktning står också att läsa.

Idag kan det vara svårt att föreställa sig att det fanns en tid när även innerstan hade ett flertal industrier, som Separator, Bolinders och varvet vid Bergssund. Icke att förglömma tobaksodlingarna vid nuvarande Villastan på Östermalm, något som verkligen förvånar.

Det finns också ett utmärkt kapitel om livet i Gamla stan som är att rekommendera. Där fanns på sin tid en aldrig sinande samling av stadens allra originellaste original.

En äldre variant på samma tema är Claes Lundins Nya och Gamla Stockholm: två ungefär lika omfattande tegelstenar varav Strindberg medverkar i den ena.

På bilden ovan syns tant Fredrique Stenquist, hon är damen längst till vänster. De övriga är Thyra och Sigrid Stenquist, alla kända Mariabergsbor.

Intressant vore, att skriva en liknande typ av bok idag eller om femtio år. Tänk bara att får nattlivet vid Stureplan eller på Söder beskrivet i en torr och saklig text!

12 svar på “Lundins Stockholmsliv under 100 år”

 1. Det låter som en intressant bok. Tobaksodling har jag aldrig sett i Sverige, men det verkar ha varit en mycket vanlig gröda i Stockholms ytterområden och odlades fram till 1939. Vid Cedersdals malmgård vid Sveaplan står faktiskt en gammal tobakslada kvar.

  1. Oj, 1939! Det visste jag inte.

   Ja, läs boken. Den är både underhållande och informativ. Lundin citerar bl.a. August Blanche.

   1. Kanske kan egen tobaksodling bli nya trenden efter surdegsbak och korvstoppning på söder.Eller kanske inte.. 😉
    Lundin har jag läst. De är bra och lärorika. (finns även att läsa elektroniskt på Stockholmskällan
    1 2 Tänkte närmast på Tjernelds bok.

 2. Jag kan inte tänka på någon person mer lämpad att skriva dagens Stockholmsbok än du själv!

  Virginia, Turkiet och… Stockholm? Det låter märkligt med tobak härifrån, men jag hade gärna provat på! Angående utrotade växter är jag också nyfiken på gamla dagars svenska hampa och hur utbrett odlingen av den var. Tyvärr finns inte mycket information att tillgå.

  1. Funderar du på att plöja upp gården på Östermalmsgatan och odla hampa? I mitt hus odlades det gräs i källaren på 90-talet, fast det kom polisen snart på.

   Jag minns inte om det står något om hampa i boken, men i Nordisk familjebok (femtiotalsutgåva) står det att hampa odlades senast på Gotland under 40-talet som spånadsväxt (snören, rep, vävnader). Man behandlar stjälkarna ungefär som lin (bråkning. häckling).

 3. Linné gjorde en notering om Norrköpingsträdgårdarnas tobaksodlingar på sin resa genom staden på väg söderut mot Öland redan 1741. Såvitt jag förstår var tobak en mycket vanlig odlingsplanta i svenska städer vid den här tiden. (Gott om arbetskraft, riklig gödseltillgång m.m.)

  Innerstadsindustrier och reglementering. Klingar ju närmast exotiskt, på någe vis…

  1. Åh, undrar om man kan odla tobak i Norrbotten? Isåfall borde jag kanske slå mig på tobaksodling och sälja ekologisk sådan till medvetna storstadsbor. Hutlöst betalt skall jag då ta.

 4. Ja, skriv en sådan bok!

  Det går säkert att odla i Norrbotten, det tar förmodligen hela sommaren och blir tobak av utsökt långsamvuxen kvalité som allt annat blir. Min far arbetade med att sponsra diverse uppfinningsrika Norrbottensprojekt av typen odla shiitakesvamp i Gällivaregruvor, jag kan kolla om han har några tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *